realeyesation logo

Echte Valuta

Bij het woord ‘valuta’ denken de meeste mensen gelijk aan geld, maar geld is niet waar ik het over heb wanneer ik verwijs naar het woord ‘Valuta’. Geld, zoals de euro en de dollar hebben geen echte waarde.

Welke naam ze ook is gegeven, in werkelijkheid zijn het gewoon papiertjes die wij gebruiken als ruilmiddel voor materiële dingen. Maar wanneer we het hebben over echte, spirituele valuta dan heb ik het over tijd en aandacht. Dagelijks spenderen we tijd, en besteden we aandacht aan andere wezens of aan dingen die waardevol zijn voor ons. Als ik het heb over tijd heb ik het niet over de reizen van ruimtelichamen, maar over de duur van onze ervaring die wij het leven noemen. Wanneer we van iemand houden bijvoorbeeld, geven wij letterlijk een gedeelte van onze levensduur aan diegene, omdat we zo om hem of haar geven. Wanneer jouw naasten iemand nodig hebben om naar hen te luisteren, besteed jij je kostbare aandacht aan hen, omdat je geïnteresseerd bent en om hen geeft. De kleine hoeveelheid aandacht en de korte tijd die we aan elkaar geven is veel waardevoller dan denkbeeldig geld.

Kijk naar Frank in bijgaand plaatje, die er zijn hele leven naar streeft om rijk te worden. Hij besteed al zijn tijd en aandacht aan zijn doel om rijk te worden. Hij geeft geen tijd of aandacht aan zijn naasten (vrienden, familie, gezin). Uiteindelijk heeft hij het gemaakt, is multimiljonair (in waardeloze valuta), maar zijn gezin is bij hem weg, zijn kinderen zijn volwassen, zijn familie is al oud, het merendeel is overleden en echte vrienden zijn er niet meer. Hij is al op leeftijd, dus veel tijd en aandacht heeft hij niet meer over en door zijn keuzes krijgt hij ook geen tijd en aandacht meer terug. Ook al lijkt hij nog zo rijk, mensen associëren spullen met rijkdom, in werkelijkheid is hij blut, failliet en straatarm, want hij heeft nog maar weinig tijd van leven en moet het stellen zonder liefdevolle aandacht van zijn naasten.

Ga er dus zuinig mee om.